Wednesday, October 8, 2008

aku ketinggalan, tak mengapa, aku mahu ulas juga.

aku bukan jenis yang suka menonton filem2 melayu. aku bukan jenis yang sudah hafal semua filem2 p ramlee, sudah tonton2 muvi berkenaan anak mami, dan kenal nama2 artis2 gadis melayu yang rupawan yang muncul di kaca tv @ layar perak. aku tak pasti kenapa, mungkin kerana aku tak rasa tertarik, dan aku bosan melihat lakonan Saiful Apek yang sudah lapuk.maafkan aku, aku tahu, kita perlu sokong industri tanah air.

tapi aku tidak stereotaip kan semua, ada juga beberapa filem hasil seni tanah air yang aku rasa perlu mendapat pujian meninggi. dulu, aku pernah ulas tentang filem Sepet (dikala blog masih bertapak di friendster kalau tak silap), salah satu filem yang aku senarai pendek sebagai filem2 yang unik dan harus dilihat. ada juga beberapa yang lain, tapi memberitahu kamu semua satu per satu bukan tujuan entri kali ini.

mungkin aku lambat, atau lapuk, tapi aku baru sahaja tonton file Sepi semalam. setelah mendengar rakan2 serta ahli keluarga sendiri memberi pujian, aku akhirnya mengalah. Maybe its worth the watch.

Setelah tonton, aku marah. Ade perasaan membuak2 di dada. Marah pada diri sendiri kerana tak tonton awal, tergolong dalam mereka yang ketinggalan. Ketinggalan the emotional ride that is Sepi. Aku pasti, gadis2 mesti ada yang menangis. Pujian meninggi kepada direktor, serta pelakon, aku tak sangka boleh sampai ke tahap itu.

Aku rasa semua cukup lengkap. Skrip nya bagus, jalan cerita nya mengasyikan, cinematography mantap, lagu2 pilihan sesuai dgn tema dan feel,serta diselitkan pelakon2 hebat. oh, btw, aku baru kenal siapa itu Vanida Imran. Bertuah suami beliau.:P
mungkin kerana aku juga bulat, jadi aku rasa aku boleh relate dgn Adam (Afdlin Shauki). dan plot Sufi hampir robohkan topeng serious aku. seriously..

aku jarang mahu ulas filem2, tapi aku rasa ini aku perlu sebut.kalau kamu belum tonton, silelah tonton Sepi. kalau kamu sudah tonton, sila tinggalkan komen. Aku juga ingin tahu pendapat kalian.

cheers.

12 comments:

iXa said...

See. Jangan samakan semua filem melayu. So far, (besides Afdlin's), Sepi and Cinta were the best Malay film I've ever watched (macam lar tengok semua pun).

Anys, watak imaan, was a resemblance of me. I mean, sikit lah. Huhu. Cuma ada 2 perbezaan.

1. my khalil is still alive and kicking.
2. haven't found my ian yet.

*sigh*

Jazlin Ernida said...

sepi best?

i almost slept watching that movie. part sufi paling boring. only enjoyed the earlier part, yg cerita pasal afdlin tu. the rest of the story, menguap tak henti-henti haha.

people have different taste.

tapi mantap la cinematografi cerita tu.

iXa said...

u tak menghayati cerita tu. haha. like i said. apa yang berlaku kat imaan sebijik macam apa yang berlaku kat i. berhalusinasi orang puteh kata. hmmm.

eh cam blog sendiri lak.

nymphet said...

alamak..i missed it. i planned on watching it! i bet it was good. i'll just have to wait till they play it again. btw, i find that saiful apek guy downright annoying :p

mrfusyi said...

@ixa
itulah, lesson learned.ill not pigeon hole all the malays movies as much as i did before.;p

keep on looking for ur ian btw.huhu

@jazlin ernida
yeah, difference in taste kot.i normally would hve slept thru it juga if people did not tell me it was good. i resisted the yawn, and a good thing too.huhu

@nymphet
u just have to watch it! not sure if u might find it not as interesting, but i do recommend it.:P

yeah, that Saiful actor is getting weirder, and i feel im getting dumber everytime i watch any of his flicks. Good thing his movies features some pretty nice looking ladies. lol~

::Fariz Kongz:: said...

baru tgk skali lagi...secara xsengaja bersama pundak...pundak nanges weih...hahahaha (terjahan keras lagi)

btw...the cerita mmg best....if u like khabir bahtia, u shud watch Kekasihku Seru also... Khamis 930pm

insandesign said...

sepi, nice movie, a friend of mine even have the movie's soundtracks

ChErRynEsS said...

erkz.. x tgk lg..
kn tgk neh..
*cari2 Sepi in dc++*

mrfusyi said...

@insandesign
i dloded the OST too..;p

@cherry

silelah tgk cik cherry, pastu tinggal komen!huhu~

azrey said...

lain padang lain belalang, apa apa pun SEPI merupakan sebuah genre yang mengasyikkan.

dibelai pergerakan lensa, serta garapan yang diadun satu per satu wataknya. jelas dan terang.

kurang sesuai ditonton (barangkali) oleh pasangan yang keluar dating dan merancang utk bermain boling selepas keluar pawagam.

untuk filem2 garapan khabir bahtia, selepas ini, tetapkan minda dan buka hati serta bersedia menerima genre seakan SEPI dan CINTA ini. Penuh metafora (visual dan audio).

Kalau sekadar mahu penuhkan panggung sambil kunyah pop corn, baik pergi tgk genre-genre si professor itu.

Ya. Vanida....

mrfusyi said...

well said bro, well said.

Dayana said...

hahaha. betullah. rugi tak tengok Sepi awal2. Baca status si Ekin rumetnya Put ttg Sepi dan review si Put dan kamu ttg Sepi membuatkan saya juga terasa teringin to give it a shot.

Memang best.